Personalisering: lasergraveren en lasermarkeren

Lasergraveren vs. lasermarkeren

Objecten kunnen voorzien worden van een identificatie of personalisatie in de vorm van tekst, logo of afbeelding. Door middel van laserlicht wordt een markering of gravure aangebracht. Maar waar ligt nu precies het verschil tussen lasergraveren en lasermarkeren:

Lasergraveren

In tegenstelling tot lasermarkeren wordt bij lasergraveren een diepere markering aangebracht. Er wordt in feite materiaal weggenomen en verdampt. Hierdoor ontstaan dieper gelegen structuren, reliëf, die duidelijk te onderscheiden zijn van de niet bewerkte oppervlaktes. Zo ontstaan er duidelijk zichtbare en leesbare structuren.

Lasermarkeren

Bij lasermarkeren wordt het oppervlak kortstondig belicht met een laag vermogen laserstraal. Hierdoor warmt de toplaag van het oppervlak lokaal op waardoor er een oxidatie en bijgevolg kleurverandering ontstaat. Het is door het plaatselijk veranderen van materiaaleigenschappen dat een gewenste markering (grijswaarden) wordt bekomen.

 

Toepassingen

Leent zich uitstekend voor:

  • Logo’s – afbeeldingen (branding)
  • QR-codes – barcodes
  • Tekst en namen
  • Serienummers
  • Kentekenplaatjes machinebouw
  • Anti-namaak
  • Decoratieve doeleinden
    • Aanbrengen structuur/grip/arcering op horloges, brillen, juwelen, decoratiestukken
Barcodes en QR-codes graveren
Lasergraveren horlogeplaat: QR-code, naam en productnummer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graveren van 3D vormen

De aanwezige graveerlasermachines laten het toe om ‘vrije vormen’ te graveren. Zo kunnen naast 2D componenten ook 3D onderdelen voorzien worden van een lasergravure. In bovenstaand voorbeeld worden titanium brillen voorzien van een identificatie. Ondanks de curve in de briloortjes is het mogelijk om exact de lasergravure aan te brengen zoals op de tekening aangegeven staat.

 

Identificatie als laatste stap van productieproces

Als industriële toeleverancier staat Raytech in voor de productie van hoog nauwkeurige componenten aan de hand van lasertechnologie. Verscheidene lasertechnologieën zoals lasersnijden, laserlassen en 3D metaalprinten worden ingezet om bepaalde componenten en sub-assemblages te produceren. Finaal, kan indien vereist, een identificatie aangebracht worden door middel van laser.

Het markeren met laser biedt vaak een oplossing bij het identificeren van massaproducties waarbij kwaliteitscontrole en traceerbaarheid een grote rol spelen.