Additive manufacturing

Welke factoren spelen een rol bij de bepaling van een 3D-print prijs.

Kostprijs 3D metaalprinten

Aan de hand van dit overzicht maken we duidelijk hoe een prijs tot stand komt om een bepaald deel te printen in metaal.

Voor hulp bij uw project kunt u onze 3D expert contacteren via: . Reeds een afgewerkt project? Stuur uw bestand door naar en krijg uw offerte op maat binnen de 24u!

 

Volume

Het aantal cm³ bepaalt hoeveel grondstof, namelijk poeder, er nodig zal zijn tijdens het printen. Hoe minder volume het werkstuk bedraagt, hoe minder metaalpoeder aan elkaar gesmolten moet worden.

Door componenten hol te maken en door overbodige massa te reduceren kan een flinke gewichtsbesparing en bijgevolg kostenbesparing bekomen worden. Een tip om overbodige massa weg te werken is door gebruik te maken van meshstructuur (lattice). Deze structuren laten zich bijzonder goed printen en zorgen tegelijkertijd voor een opmerkelijke gewichtsbesparing.

Teken & ontwerp met 3D printen in het achterhoofd

Uiteindelijk moet gestreefd worden naar een goede balans tussen enerzijds stevigheid en anderzijds gewichtsbesparing.

Een goed design voor 3D printen is de basis voor  het economisch maken van een 3D geprint stuk. Als het ontwerp klaar is en dan pas wordt de optie 3D printen bekeken zal dit in de meeste gevallen leiden tot teleurstelling.

Titanium 3D printing
Titanium 3D printing, passing, buisconstructie, metaal 3D geprint

 

Bouwrichting / bouwhoogte

Een component kan op verschillende manieren op de bouwtafel worden geplaatst. Horizontaal, verticaal, onder een hoek van 45%,… De bouwrichting bepaalt meteen ook de bouwhoogte.

Een 3D geprint stuk bestaat uit verschillende lagen, hoe groter en hoger de component, hoe meer lagen er dienen geplaatst te worden. Dit betekent dat de ‘recoater’ (onderdeel van de 3D metaalprinter die zorgt voor het aanbrengen van een nieuwe poederlaag) meer lagen moet aanbrengen. Wat de totale printtijd verhoogt.

 

Nabewerking

Glanzende en gepolijste oppervlaktes komen niet zomaar uit een 3D metaalprinter. De precisie van een 3D geprint stuk ligt op een nauwkeurigheid van +/- 0,1mm. Om hieruit verder te gaan naar een egaal glad oppervlak is nog een stuk nabewerking vereist.

Tevens hebben we na het printproces een werkstuk waarop nog steeds ‘support’ aanwezig is. Deze support is de noodzakelijke verbinding tussen de bouwplaat en werkstuk. Het zorgt voor een goede warmtegeleiding en gaat trek en spanning tegen tijdens het printen.

Na het printen moet de support verwijderd worden. Dit kan in sommige gevallen machinaal maar voor kleine details en moeilijk bereikbare oppervlaktes is manuele arbeid vereist.

Er zijn quasi geen beperkingen in het aanbod van nabewerkingen. Verschillende soorten zandstralen, trommelprocessen, laserbewerkingen, machinale verspanende bewerkingen, chemische behandelingen, textuuraanbrenging,…

Nabewerking additive manufacturing
Nabewerking additive manufacturing, trommelen van geprinte onderdelen, oppervlakteruwheid verminderen

Standaard afwerkingsgraad

Bij bestelling van een 3D geprint stuk wordt telkens uitgegaan van de standaard afwerkingsgraad. Dit is een basis/medium afwerkingsgraad die voor +/- 70% van de gevallen volstaat.

Standaard afwerkingsgraad: support verwijderen – trommelbewerking – zandstralen.

Lees meer

 

Andere factoren

In principe zijn volume, bouwrichting en nabewerking de belangrijkste factoren in de kostprijsberekening. Logischerwijze zijn er nog andere kosten die bijdragen tot de totale kost per stuk.

Opstartkosten

Bij het opstarten van een 3D print wordt de printer in gereedheid gebracht om een print te starten. Dit kan een print zijn met een totale duur van 30 minuten tot een print van meer dan 40 uur. Het is belangrijk om steeds alles goed uit te lijnen (bouwplaat, recoater,…) en voldoende grondstoffen in het reservoir te voorzien.

Bij het instellen behoort ook het plaatsen & slicen van de componenten op de bouwplaat. Hierbij wordt gekeken naar de bouwrichting, plaatsen van supports en bepalen van printparameters.

Indirecte kosten: afschrijvingskosten en energiekosten