Micro lasersnijden vs stansen

De geschikte productietechniek voor uw project

Elke metaalbewerkingstechniek heeft specifieke voordelen en beperkingen. Ondanks het feit dat een onderdeel op verschillende manieren tot stand kan komen is het belangrijk om een efficiënte productietechniek te kiezen. Deze keuze wordt genomen op basis van de vereisten die gepaard gaan bij het onderdeel (nauwkeurigheid, materiaaleigenschappen, afwerking …)

 

Lasersnijden voor prototypes en stansen voor grote volumes?

Stansen leadframes

Stansen is een gekende techniek voor het produceren op het grote schaal terwijl lasersnijden eerder gelinkt wordt aan de productie van prototypes en kleine oplages. Volgend voorbeeld toont aan dat deze gedachte niet altijd correct is:

Leadframes, zoals te zien zijn op de afbeelding bovenaan de pagina, zijn elektrische contacten met complexe vormen en kleine details. Grotendeels worden leadframes in massa geproduceerd door middel van stans/stamping techniek. Echter, wanneer er leadframes zijn met complexe vormen met daarin een groot aantal kleine gaten en scherpe kleine hoeken wordt (micro)lasersnijden plots interessant.

 

Micro lasersnijden leadframes

Hoog precisie lasersnijden met een fijne fiber laserbron maakt het mogelijk om complexe leadframes te produceren. Elektrische contacten worden gemaakt uit dun plaatmateriaal, soms foliemateriaal, en bevatten dikwijls een groot aantal kleine gaten die moeilijk te produceren zijn met stansgereedschappen. Dit toont aan dat niet enkel het gevraagde volume een belangrijke factor is maar dat veeleer gekeken dient te worden naar de eigenschappen en vereisten van het te produceren onderdeel.

De nauwkeurigheid van de leadframes zijn op sommige afmetingen +/-0,01mm. Om de gevraagde toleranties te kunnen garanderen moeten verschillende laserparameters steeds goed afgesteld worden (maar in dit bericht zullen we hierover niet in detail treden, indien hieromtrent meer informatie gewenst is, zie volgend bericht: nauwkeurig lasersnijden, is de gevraagde tolerantie nu wel mogelijk?

 

Eigenschappen van micro lasersnijden:

Naast de mogelijkheid om precisie onderdelen met daarin kleine details en kleine gaatjes te maken, zijn er nog enkele andere eigenschappen die het micro lasersnijden interessant maken:

  • Stressvrije bewerking: contactloze snijbewerking
  • Efficiënte nesting: door de smalle breedte van de laserstraal is het mogelijk om een heel efficiënte nesting te voorzien. Hierdoor kunnen componenten dicht bij elkaar geplaatst worden waardoor meer stukken uit een plaat gehaald kunnen worden.
  • Rechte en propere snijvlakken
  • Korte levertermijn, flexibele productie