Additive manufacturing

3D-printprototype in metaal

Snel prototypes aan de hand van 3D printing

3D printing is een uitstekende manier om snel prototypes te maken. In tegenstelling tot conventionele prototyping-technieken is er geen dure tooling of complexe/tijdrovende programmatie vereist. Hierdoor is het mogelijk om snel prototypes te produceren op een economische manier.

 

Slagroom nozzles

De spuitkoppen worden gebruikt in de voedingsindustrie voor het verdelen van slagroom. Aangezien voedselveiligheid hier een grote rol speelt werd gekozen om de spuitkop te printen in titanium. Vooraleer de spuitkoppen geprint konden worden werden er samen met de klant enkele kleine aanpassingen aan het ontwerp doorgevoerd.

Door de ontwerpaanpassingen werd er:

  • minder materiaal gebruikt.
  • minder lang geprint.
  • minder nabewerkt
    • Bij 3D metaalprinten is er altijd een supportstructuur nodig om het printobject te verbinden met de bouwplaat. Het verwijderen van deze supportstructuren kan in sommige gevallen arbeidsintensief zijn. Door de supportstructuren tot een minimum te beperken kan er heel wat tijd bespaard worden tijdens de nabewerkingsfase.

 

Rapid prototyping

Aangezien er slechts een klein aantal spuitkoppen nodig waren, bleek 3D printing de meest geschikte manier om deze te produceren. Binnen een periode van enkele dagen werden de 3D titanium geprinte nozzles afgeleverd.