Stiftlassen

Stiftlassen is uiterst handig om dun plaatwerk snel en eenvoudig monteerbaar te maken, zonder het materiaal te moeten doorboren. Dit in tegenstelling tot een klassieke bout/moer-verbinding. Waar vroeger bouten en binnendraadbussen manueel werden gelast, beschikt Raytech nu over een stiftlastoestel.

 

Stiftlassen: wat is het?

 

Stiftlassen of boutlassen is het verbinden van stiften of bouten aan een ondergrond met behulp van een pistool. Er wordt een elektrische boog tussen de ondergrond en de stift ontstoken waarbij de oppervlakte van de stift en de ondergrond smelten. Hierdoor vormen ze één geheel.

Raytech maakt gebruik van ‘condensatorstiftlassen’, hierbij wordt de boog opgewekt door de ontlading van een condensator. Aan de onderkant van de bout is een ontstekingstip aanwezig, waarop de boog ontsteekt en waardoor zowel de tip als de onderkant van de bout smelten.

Stiften en bouten worden bij Raytech manueel geplaatst. Dit betekent een hoge flexibiliteit én uiterst korte opstarttijden in vergelijking met automatisch stiftlassen.

 

Bouten lassen op plaat

Binnendraadbussen laserlassen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stiftlassen: specificaties

 

Stud welding kan gebruikt worden voor bouten M2 tot M10. Min. plaatdikte afhankelijk van de vorm van het onderdeel.

Verschillende soorten materialen zijn verwerkbaar, zowel staal, rvs, aluminium als messing.

Verschillende types stiften: schroefdraadbouten, grove schroefdraadbouten, binnendraadbussen of eenvoudige pennen, vlakstekkers en isolatienagels. Voor het lassen dienen verf, roest of aanslag verwijderd te worden, zodat het oppervlak goed geleidend is.

 

Stiftlassen: voordelen

 

  • Veelzijdig inzetbaar, ongelijke materialen verbinden
  • Bevestiging zonder plaat te moeten doorboren (klassieke bout-moer verbinding)
  • Hoge verwerkingssnelheid: handmatig tot 8 stiften per minuut
  • Zeer lokale opwarming waardoor op dunne plaat gelast kan worden zonder vervorming (kleine HAZ, Heat Affected Zone)

 

Stiftlas